Blik op de binnentuin van Klooster Zwolle vanuit een geopend raam op de 1e verdieping van het klooster

Over het klooster

In 1900 werd de eerste steen gelegd van het Dominicanenklooster. Een neogotisch rijksmonument dat we met recht één van de Zwolse parels kunnen noemen. Het complex is een ontwerp van architect J. Kayser uit Maastricht en bestaat uit een neogotisch klooster in carrévorm, een kerk, een kloostergang en een prachtige, stille binnentuin.

Veilig en gastvrij thuis

Het klooster was vanaf 1900 het thuis voor dominicanenbroeders en -paters. Tot 1966 was het tevens een opleidingshuis voor jonge dominicanen die een driejarige studie filosofie volgden. Tussen 1997 en 2013 woonden ook zusters dominicanessen in het klooster. Zij deden jongerenwerk en boden nachtopvang voor daklozen. Het klooster deed lang dienst als logeeradres voor familie van patiënten in het Weezenlanden ziekenhuis. En het was een opvanglocatie voor onderduikers en vluchtelingen.

Meer weten over de Dominicanen in Zwolle? Kijk dan eens op dominicanenzwolle.nl.

Toekomstbestendig

Als het Dominicaanse kloosterleven steeds kleiner wordt en de kosten voor onderhoud steeds hoger, concluderen de Orde der Dominicanen en Stichting Dominicanenklooster Zwolle dat exploitatie van het klooster in eigen beheer niet langer mogelijk is. Om het kloostercomplex voor de toekomst te behouden, zijn grote investeringen nodig. HMO stelt daarom in 2020 het Masterplan Transformatie Dominicanenklooster op. Dit masterplan beschrijft de hoofdlijnen voor onderhoud, verduurzaming en transformatie van het kloostercomplex.

Wonen, werken en verblijven

Als uitgangspunt voor de transformatie van het klooster geldt: in het klooster ontmoeten mensen elkaar, zij wonen, werken en verblijven er samen. Dat is al lange tijd zo en het kloostercomplex blijft ook na de transformatie een plek waar mensen samenkomen.

 

Het klooster gaat open ›