Het klooster heeft een rijke geschiedenis en biedt sinds 1900 veel mensen een veilig en gastvrij thuis. De identiteit van een plek of gebouw zegt veel over het gebruik ervan. Daarom is voor de transformatie van het Dominicanenklooster zorgvuldig nagedacht over de bestaande én de nieuwe identiteit. Een identiteit die past bij de huidige tijdsgeest, maar waarin ook de oorspronkelijke ziel van deze bijzondere plek behouden blijft.
Het klooster als verbinder
Door haar deuren te openen, komt het klooster na de transformatie weer meer in verbinding met haar omgeving, met Zwolle, met de maatschappij. En door het kloostercomplex een nieuwe invulling te geven, zal het mensen onderling verbinden. Mensen kunnen hier weer samen wonen, werken en verblijven.
Nieuwe invulling
Het kloostercomplex is groot en leent zich goed voor een combinatie van invullingen. Door functies zoals (woon)zorg en horeca een plek te geven in het klooster, wordt het een open, gastvrije plek voor mensen uit Assendorp, Zwolle en ver daarbuiten. Zo zorgen we er samen voor dat in de toekomst heel veel mensen van het klooster kunnen genieten.
Kloostertuinen
De tuinen binnen de muren van het klooster zijn een bijzonder stukje Assendorp. Een groen paradijsje in de stad, vol bijzondere bomen, vogels en gras onder de voeten. De buitentuin ligt nu nog verborgen achter een manshoge muur, met één mysterieus deurtje aan de Assendorperstraat. Het is de bedoeling om die muur aan beide zijden deels te doorbreken, zodat de tuin toegankelijk wordt voor bezoekers. De binnentuin van het klooster blijft een plek van rust en stilte.
Transformatie
Om de nieuwe plannen voor een open klooster te realiseren, is een grondige verbouwing en verduurzaming noodzakelijk. De komende periode zal daarom in het teken staan van werkzaamheden aan het kloostercomplex. Via de nieuwsberichten blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen.